نقش رسانه ها در حوزه پزشکی و سلامت

ساخت وبلاگ
رسانه و سلامت

رسانه با توجه به قابليت هاي بي نظيرش مي‌تواند بعنوان يك مكانيسم ارتباطي نقش مهمي را در زمينه سلامت ايفا كند. رسانه همواره در نمايش و معرفي تازه ترين نوآوري هاي پزشكي، تغيير در رفتار سلامت، توليد اطلاعات سلامت، نمايش تصاوير مربوط به سلامت، سبك زندگي، پزشكي، دارو و درمان و بيماري سهيم بوده است. رسانه هاي جمعي قدرت قابل توجهي در ساختن الويت ها -اين كه ما بايد به چه مسائلي بينديشيم- و چهارچوب بندي كردن مسائل - و اين كه چگونه بايد به آن مسائل بينديشيم، دارند.
    نمايش هاي رسانه اي، باورها و ادراكات افراد از بيماري‌ها و سلامت را مي سازند يا بر آنها تاثير مي‌گذارند و اين باورها و ادراكات به نوبه خود رفتار سلامت فرد را تحت تاثير قرار مي‌دهند. مسائل سلامت كه در رسانه ها به نمايش گذاشته مي‌شود به سرعت مي‌تواند نگرش مخاطب را تغيير دهد. علاوه بر شكل دادن باورها و ادراكات، نمايش هاي رسانه اي مي‌توانند توليد معنا كنند (Lupton، 1999). تصاوير، كلام و گفتمان رسانه بر نحوه نگريستن به مسائل، مفاهيم و حتي موجودات انساني تاثير مي‌گذارد.اين‌كه ما بيماري و فرد بيمار را چگونه بنگريم كاملا تحت تاثير قالب و چهارچوبي است كه رسانه با كمك آن، بيماري و فرد بيمار را به ما معرفي مي كند. حتي رسانه مي‌تواند ايدئولوژي خود را در چهارچوب بندي كردن موضوعات سلامت دخيل سازد يا اين‌كه صرفا در راستاي تامين منافع ايدئولوژيك خود به ارائه اطلاعات سلامت بپردازد. بنابراين بايد گفت كه در اين موارد رسانه ديگر ارزش اطلاع رساني يا آگاهي دهي ندارد بلكه صرفا يك ايدئولوژي خاص را منعكس مي‌سازد، يا آن را حفظ و جاودانه مي‌كند. اهميت اين مهم بايد در برنامه هاي آموزش سلامت و كمپين هاي تبليغاتي، حمايت رسانه اي و حتي فعاليت هاي آموزش سلامت لحاظ شود (Kline، 2006). بنابراين محققين حوزه سلامت و رسانه بايد به مطالعه الويت ها، تصاوير و اظهاراتي كه در رسانه به نمايش گذاشته مي‌شود بپردازند، همچنين واكنش مخاطبان رسانه به پيام هاي آن را نيز مورد توجه قرار دهند.
    حرفه گرايان و دست اندكاران امر بهداشت به قدرت رسانه براي بهبود و ارتقاي سلامت جامعه پي برده اند. استراتژي هاي رسانه اي از جمله حمايت رسانه اي، تبليغات معكوس، ارتباطات مخاطره، بازاريابي اجتماعي و بويژه ارتباطات از طريق منابع معتبر، همگي استراتژي هاي سلامت جامعه را حمايت مي‌كنند و جز فعاليت هاي مهم سلامت همگاني به شمار مي‌آيند. سازمان هاي سلامت با كمك مهارت هاي رسانه اي مي‌توانند به توانايي هايشان براي چهارچوب بندي كردن پيام ها اطمينان پيدا كنند و در استفاده موثر از رسانه به درستي عمل نمايند.

مدیریت سلامت خود
يكي از مباحت مهم در حوزه سلامت « مديريت سلامت خود» است كه اشاره به مسئول بودن فرد در قبال سلامتي و بهداشت خود دارد. به عبارت ديگر، فرد بايد در مديريت سلامت خود نقش مهمي را ايفا كند و درباره سلامتي خود بتواند تصميم‌گيري كند. در جامعه اي كه بر مسئوليت فردي شخص در قبال سلامتي اش تاكيد مي‌شود، اطلاعات سلامت نقش مهمي را براي شخصي كه جست‌وجوگر اطلاعات سلامت است و مسئوليت سلامت خود را نيز بعهده دارد، ايفا مي‌كند.
    فرد اطلاعات سلامت را جست‌وجو مي‌كند تا شكاف ميان آنچه كه مي‌داند و آنچه كه نمي داند را پركند. همچنين از عدم اطمينان خود در مورد سلامتش بكاهد. جست‌وجوي اطلاعات مي‌تواند در محيطي اتفاق بيافتد كه در آن منابع مختلف اطلاعاتي وجود داشته باشد و جست‌وجو كننده اطلاعات براي رفع نياز اطلاعاتي خود از ميان منابع متعدد يك يا تعداد بيشتري منبع اطلاعاتي را آگاهانه انتخاب كند. منابع اطلاعات سلامت به دو گروه منابع رسمي و غير رسمي تقسيم مي‌شوند. پزشكان و افرادي كه فراهم كنندگان سلامت هستند از نمونه هاي منابع رسمي به شمار مي‌آيند و از ميان منابع غير رسمي مي‌توان به اعضاي خانواده و رسانه هاي جمعي مرسوم و نوين اشاره كرد. در ميان منابع غير رسمي رسانه ها بويژه رسانه هاي نوين نقش مهمي را در گسترش اطلاعات سلامت ايفا مي‌كنند(Hardey، 1999). نتايج تحقيقات نشان مي‌دهد كه رسانه ها در زمره منابع ثانويه اطلاعات سلامت به شمار مي‌آيند. در كشورهاي پيشرفته از ميان منابع ثانويه اطلاعات سلامت، وب سايت ها در جايگاه اول و رسانه هاي جمعي جايگاه هاي بعدي منبع سلامت را به خود اختصاص داده‌اند (Global Health Survey، 2011). رسانه‌ها بويژه رسانه هاي نوين با انتشار اطلاعات سلامت، به افراد را در پذيرش مسئوليت سلامت خود و نيز مديريت سلامت خود كمك شاياني مي‌دهند.

آمارها نشان داده که بسیاری از افراد وقتی درباره یک بیماری می‌شنوند یا به آن دچار می‌شوند، برای کسب اطلاعات بیشتر به اینترنت مراجعه می کنند، به طوری که از هر ۳ نفر ۱ نفر از آن‌ها به منظور شناخت مشکل سلامتی خود از اینترنت استفاده می‌کند. همچنین ۷۲ % از کاربران اینترنت ادعا کرده‌اند که درسال ۹۴ به منظور کسب اطلاعات درمانی و خدمات پزشکان در اینترنت جستجو کرده‌اند. در میان منابع آنلاین موجود، ۷۷ % از بیماران از موتورهای جستجو، ۷۶% از بیماران از وب سایت‌های بیمارستان‌ها، ۵۲% از بیماران از وب‌سایت‌های اطلاعات درمانی و سلامتی به منظور جستجو و تحقیق استفاده کرده اند.این درحالی است که ۳۴% از خانواده، دوستان و همکاران تحقیق کرده اند و ۴۹% به پزشکان مراجعه و تنها ۳۲% از تلویزیون، ۲۰ % از مجلات و ۱۸ % از روزنامه ها به منظور جستجو استفاده کرده اند.این آمار با صراحت بیشتری اهمیت منابع آنلاین در اطلاع رسانی ها و تحقیقات بیماران را بیان می کند.

نتیجه گیری

رسانه با توجه به قابليت هاي بي نظيرش مي‌تواند بعنوان يك مكانيسم ارتباطي نقش مهمي را در زمينه سلامت ايفا كند. رسانه همواره در نمايش و معرفي تازه ترين نوآوري هاي پزشكي، تغيير در رفتار سلامت، توليد اطلاعات سلامت، نمايش تصاوير مربوط به سلامت، سبك زندگي، پزشكي، دارو و درمان و بيماري سهيم بوده است. يكي از مباحت مهم در حوزه سلامت « مديريت سلامت خود» است كه اشاره به مسئول بودن فرد در قبال سلامتي خود دارد.امار نشان میدهد که ۷۲ % از کاربران اینترنت ادعا کرده‌اند که درسال ۹۴ به منظور کسب اطلاعات درمانی و خدمات پزشکان در اینترنت جستجو کرده‌اند. در میان  انها، ۷۷ % از بیماران از موتورهای جستجو، ۷۶% از بیماران از وب سایت‌های بیمارستان‌ها، ۵۲% از بیماران از وب‌سایت‌های اطلاعات درمانی و سلامتی به منظور جستجو  استفاده کرده اند.با ورود رسانه ها به حوزه پرشکی و سلامت باعث گسترش  این حوزه شده است

 

کلاس سواد رسانه ای...
ما را در سایت کلاس سواد رسانه ای دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : armansoltanolkotabi بازدید : 129 تاريخ : يکشنبه 1 دی 1398 ساعت: 17:49